Dnia 28 sierpnia miałem przyjemność uczestniczyć w kolejnym kursie kuchni tajskiej II stopnia w szkole kulinarnej Masala - Skład Bananów. Jest to miejsce w którym w świetnej atmosferze można nauczyć się wielu ciekawostek kulinarnych wybierając takie szkolenie jakie jest blisko Waszemu sercu. Szkolenie prowadziła Izabela Zielska, specjalistka kuchni tajskiej, guru, wielka fachura i po prostu sympatyczna osoba:) Zawsze ma w zanadrzu jakieś ciekawostki, których nie znajdziecie w książkach kulinarnych, dlatego polecam udać się na taki kurs do Składu Bananów. Po szkoleniu każdy otrzymał książeczkę z przepisami, informacjami o produktach i ciekawostkami dotyczącymi kuchni tajskiej autorstwa Izy. Bardzo przydatna minibaza wiedzy. Oto co przygotowaliśmy:
- Gai Sateh - satayki z kurczaka
- Moo Sateh - satayki z wieprzowiny
- Goong Sateh - satayki z krewetek
- tajskie dipy
- Tum Plon La Mai - sałatka owocowa
- Yellow Noodle Salad - sałatka z makaronu z prażonym ryżem i kolendrą
- Haw Mok - kokilki z liści bananowca wypełnione curry rybnym gotowane na parze
- Khao Soi Gai - zupa - curry z północnego regionu Tajlandii - Chiang Mai (w wersji "ulicznej")
- Khaw Neaw Ma Maung - sticky rice z mango
Większość potraw przygotowywałem już wcześniej. Największe wrażenie zrobiła na mnie sałatka z makaronu z prażonym ryżem i kolendrą. Na pewno zawita do mojego menu:) Poniżej kilka zdjęć.
Yellow Noodle Salad - sałatka z makaronu z prażonym ryżem i kolendrą |
Tak wygląda Skład Bananów |
A to właśnie szefowa kuchni i Haw Mok:) |
Marynowanie Satay |
i grillowanie Satayki |
zupa z regionu Chiang Mai i sałatka owocowa |
Khao Soi Gai |
Mango Sticky Rice |
http://www.masala.com.pl/
fajny pomysł
OdpowiedzUsuńwiem, że nikt nie lubi zostawiania linków do siebie, ale dzięki temu wszyscy możemy sie odnalężć mybeautyjoy.blogspot.co.uk u mnie kuchnia moda i uroda
Naprawdę bardzo fajnie to wygląda.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tajską kuchnię. Ciekawy przepis! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym kursem. Zawsze warto podnosić swoje umiejętności.
OdpowiedzUsuńuwielbiam kuchnie tajską..zawłaszcza deres z mlekiem koksowym i kukurydzą
OdpowiedzUsuń