poniedziałek, 25 lutego 2013

Co to jest kuchnia tajska?



O kuchni wietnamskiej napiszę kiedyś.  Kuchnia tajska to mieszanina co najmniej kilku kuchni świata- m.in. indyjskiej, arabskiej, chińskiej. Pewnie teraz wszyscy „mają gula, że przed ryjem wyrósł im taki kolos”:p Od Hindusów i Arabusów Tajowie nauczyli się używać past, suszonych przypraw (nasiona kolendry, które cholernie uwielbiam dodawać do niektórych potraw na koniec, aby czuć je było wyraźnie; kminy, kuminy, gałki muszkatołowe, anyżki, goździki, kurkumy itp.). Z Ameryki Płd., najprawdopodobniej z Peru, do południowo-wschodniej Azji przypłynęła najbardziej chyba popularna przyprawa- papryczka chilli. Ale naj, naj, największym fundamentem kuchni tajskiej jest kuchnia chińska. Bo Tajowie wzięli się właśnie od Chinoli:p I tutaj mógłbym napisać oddzielny artykuł, czym się różni Taj od Chińczyka. W skrócie napiszę, że Chińczyków widać, słychać i czuć z daleka:p Bycie Chińczykiem to styl życia. Ale nie o tym teraz.

wtorek, 19 lutego 2013

Początki są trudne:)


Zabieram się do tego od kilku miesięcy albo lat… Zaczynajmy więc..:)
                Kim jestem? Na imię mam Adrian, jestem z Warszawy, studiuję Budownictwo na Politechnice Warszawskiej, pracuję, sprzątam, piorę, prasuję, gram w piłkę, oglądam mecze, słucham muzyki, uwielbiam podróżować, uczyć się nowych rzeczy, poznawać ludzi. Staram się poznawać i rozumieć świat:) Tak w skrócie:p To co robi wielu normalnych ludzi.

poniedziałek, 18 lutego 2013

Witam

Witam wszystkich na moim blogu!
Zapraszam do czytania, oglądania, słuchania, komentowania. Skąd tu jestem?, co mi odbiło?, co będę tu robił?, po co? Na te i inne pytania odpowiem w najbliższym czasie. Narazie staram się oswoić z bloggerem:)
Pozdrawiam,
Adriano
Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl