Strony

niedziela, 21 kwietnia 2013

Sushi - pierwsze kroki z kuchnią molekularną



Tym razem nie będzie przepisu, ale dla niektórych może będzie to ciekawe:) Kuchnia molekularna to wykorzystanie wiedzy naukowej w gotowaniu. Możliwości tego pojęcia są nieskończone. Wyobraźcie sobie deser w kształcie sadzonego jajka w którym białko stanowi puszysty jogurt, a żółtko mus z mango. Wyobraźcie sobie kawior o smaku bananowym w zupie z mleka kokosowego. Wyobraźcie sobie danie o kształcie kokosa, z którego po rozłupaniu docieramy do lodów:) Możliwości tej kuchni są ogromne, często niemożliwe w domowych warunkach. Wymagają cierpliwości i zaangażowania, sporej wiedzy i przede wszystkim wyobraźni. Jeśli będzie duch w narodzie podam kilka przepisów, porad.
Nie jestem wielkim fanem sushi, nie wyznaję jego kultury, ale na pierwszy ogień z kuchnią molekularną sushi jest dobrym rozwiązaniem:) Na zdjęciu mamy sushi podane na makaronie z czerwonego wina, z kulkami, które po rozgryzieniu rozpływają się w ustach (w tym wypadku mamy kulki sojowe i z mleka kokosowego z zielonym curry, cukrem, cytryną i sosem rybnym). W końcu musi być nutka Tajlandii;p
Jak Wam się podoba taka forma podania?
Popatrzcie, komentujcie, krytykujcie:)

5 komentarzy:

  1. Ha swoje pierwsze kroki stawiałem też w domu, tyle że pod okiem kucharza :) http://prezentmarzen.com/kurs-sushi-w-twoim-domu-5-osob-2/

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja akurat jestem fanką sushi w każdym wydaniu. Tego rodzaju dania nigdy mi się nie znudzą. Też zwracam zawsze na sposób podania, żeby było jak należy. Dlatego taki nowy zestaw https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-potraw/zestawy-do-sushi/ do serwowania sushi przyda mi się jak najbardziej. Klasa to klasa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety nie miałam nigdy jeszcze okazji aby robić sushi własnoręcznie więc ciężko jest mi cokolwiek na ten temat powiedzieć. Na pewno w kuchni wiem, że może się przydać zestaw sztućców https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw dzięki któremu mogę w bezpieczny sposób podawać danie.

    OdpowiedzUsuń