piątek, 31 maja 2013

Szparagi z krewetkami w zielonym curry z mlekiem kokosowym – Thai Green Curry with asparagus and shrimps



Mamy koniec maja, czyli ???.. Sezon szparagowy!:) A ponieważ okres ten trwa zaledwie kilka tygodni wychodzę naprzeciw Waszym oczekiwaniom i podam Wam alternatywny przepis na szparagi:D W końcu ile można jeść krem ze szparagów czy szparagi z sosem holenderskim lub grillowanym boczkiem. Uwierzcie mi, a najlepiej sami spróbujcie, że szparagi świetnie komponują się z zielonym curry z mlekiem kokosowym;) Dodam tylko, że poniższy przepis bierze udział w akcji „Uwielbiam szparagi” Zapraszam! 

poniedziałek, 13 maja 2013

Słodki deser molekularny z serem pleśniowym i granatem.



                      
                          Ten przepis jest ukłonem w kierunku warsztatów kulinarnych SeryPolskie.pl. Mimo użycia elementu kuchni molekularnej w celu wzbogacenia formy to może zbyt pięknie to nie wyszło. Ale to może bardziej moje szaleństwo. W każdym razie nie o to tu chodzi. Chodzi o połączenie smaków:) A to co tutaj się stało (chociaż obiektywny nie jestem, ale czasem potrafię wyrzucić do kosza to co ugotuję:P) wyszło genialnie:P Patrzcie na zdjęcie, a ja będę jechał od góry to co tutaj mamy:

piątek, 3 maja 2013

Indyjskie pomidorowe garam masala curry z kurczakiem - Indian tomato chicken curry



                 

            Jest piękny piątkowy majówkowy dzień. Deszczyk ładnie chlupie, więc można rozpalić drewno w kominku i przystąpić do gotowania ulubionych potraw. Wieczorem planuję grillować tajskie sataye, tymczasem miałem ochotę na coś innego:) Na majówkę na wieś zabrałem ze sobą minicookbooka kucharskiego pt „Curries”, którego nabyłem w Singapurze, przygotowaną przeze mnie masalę, mleko kokosowe i zestaw przypraw z których przygotowałem curry z kurczakiem. Tym razem ani tajskie, ani wietnamskie, a indyjskie! Mam tu na wsi dostęp do genialnego przecieru z pomidorów, które uprawia moja mama i nie mogłem tego nie wykorzystać:) Uwierzcie, że przygotowanie takiego dania jest naprawdę proste.

czwartek, 2 maja 2013

Kurczak chrupiący z kokosowym sosem słodko-kwaśnym - Thai crispy chicken with coconut sweet&sour sauce.



           
               Przepisów nie wrzucałem już jakiś czas, co jest spowodowane znacznie mniejszą ilością czasu, ale obiecuję, że Was nie zostawię:) Zostałem niedawno poproszony o jak najprostszy przepis na danie, które w wielu azjatyckich barach nazywa się „kurczakiem po tajlandzku”… co za straszna historia:P Pewnie każdy z Was przynajmniej raz w życiu spróbował tego dania i pewnie znaczna większość miała potem problemy z brzuchem:) Otóż w Polsce stosuje się zabieg zwiększania objętości „paska kurczaka” poprzez wysmarowanie go centymetrowym paskiem jakieś mącznej papki:) I to jest właśnie przyczyna bólów brzucha. Więc troszcząc się o Wasze zdrowie zamieszczam przepis na …no właśnie na co… na Kurczaka chrupiącego z kokosowym sosem słodko-kwaśnym… tak to nazwijmy:D Danie jest cholernie proste i szybkie więc naprawdę warto się zastanowić czy nie lepiej zrobić tego samemu w domu niż pochłaniać tę surową mąkę.

Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl