czwartek, 2 maja 2013

Kurczak chrupiący z kokosowym sosem słodko-kwaśnym - Thai crispy chicken with coconut sweet&sour sauce.



           
               Przepisów nie wrzucałem już jakiś czas, co jest spowodowane znacznie mniejszą ilością czasu, ale obiecuję, że Was nie zostawię:) Zostałem niedawno poproszony o jak najprostszy przepis na danie, które w wielu azjatyckich barach nazywa się „kurczakiem po tajlandzku”… co za straszna historia:P Pewnie każdy z Was przynajmniej raz w życiu spróbował tego dania i pewnie znaczna większość miała potem problemy z brzuchem:) Otóż w Polsce stosuje się zabieg zwiększania objętości „paska kurczaka” poprzez wysmarowanie go centymetrowym paskiem jakieś mącznej papki:) I to jest właśnie przyczyna bólów brzucha. Więc troszcząc się o Wasze zdrowie zamieszczam przepis na …no właśnie na co… na Kurczaka chrupiącego z kokosowym sosem słodko-kwaśnym… tak to nazwijmy:D Danie jest cholernie proste i szybkie więc naprawdę warto się zastanowić czy nie lepiej zrobić tego samemu w domu niż pochłaniać tę surową mąkę.


Czego potrzebujemy?

do sosu:
-100 g wiórków kokosowych,
-50-100 ml wody,
-200 ml przecieru pomidorowego (ja użyłem przecieru z pomidorów z ogródka mojej mamy; najlepiej kupić taki z kawałkami pomidorów i je posiekać),
- cukier palmowy lub brązowy,
- sos rybny,
- limonka,
- sól.

Do niedużego garnka wlewamy wodę, przecież pomidorowy, wiórki, przyprawiamy cukrem i sosem rybnym. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy troszkę soli i wciskamy limonkę do smaku:) Czekamy, aż ostygnie.

Do kurczaka chrupiącego:
-1 duża pierś z kurczaka,
-2 rozgniecione żółtka jaj,
-300 g panierki Panko (np. firmy Lobo, polecam te ze sklepów z azjatycką żywnością),
-sól, pieprz,
-olej
 

            Przygotowujemy sobie dwa płaskie talerze, na jednym rozgniatamy żółtka jaj, na drugim panierkę Panko mieszamy z łyżką soli i odrobiną pieprzu. Kurczaka kroimy w paski, maczamy w jajku, a następne dokładnie obtaczamy w panierce. Smażymy 2-3 minuty w głębokim, rozgrzanym oleju np. w niedużym garnku (jak poznać, że olej jest rozgrzany? Wystarczy zamoczyć w nim drewnianą chińską pałeczkę. Jeśli pojawiają się bąbelki powietrza znaczy, że olej jest rozgrzany i możemy smażyć:p ). Po usmażeniu łyżką cedzakową wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć tłuszcz. Podajemy z ryżem i w/wym sosem:)

Truudne?

7 komentarzy:

  1. świetny kurczak!:) a na panierkę Panko już poluję jakiś czas:)A kurczaka w kokosie robię w formie słynnych kulek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. panierkę Panko dostaniesz w sklepach z wietnamską żywnością. na 100% jest na marywilskiej 44:) Z tego co pamiętam na bazarku przy ul.Bakalarskiej również ją dostaniesz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Boski pomysł, uwielbiam takie egzotyczne smaki... Słodko-kwaśny sos i jeszcze kokos pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Po co podawać przepis bez dokładnych proporcji.. Nie ma to najmniejszego sensu.. zdecydowanie NIE POLECAM.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, ile dajesz do sosu cukru i sosu rybnego?

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałem nadzieje na dobry przepis, nie na gotowa panierkę ze sklepu. Cóż, szukam dalej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znalazłem, więc się dzielę:

      Maślankę lub jogurt wymieszaj z ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, posiekanym czosnkiem oraz solą. Kurczaka oprósz solą oraz pieprzem i marynuj w przyprawionej maślance, przez około 2-3 godz.
      Płatki kukurydziane lekko pokrusz i wymieszaj z mąką. Mięso wyjmij z marynaty i pozwól jej nadmiarowi spłynąć. Następnie obtocz podudzia i uda w płatkach z mąką, wklep dobrze posypkę.
      Uda i podudzia smaż na średnio rozgrzanym oleju (140°C) przez ok. 7-8 min. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym. Kurczaka podawaj z ulubionymi sałatkami.

      Usuń

Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl