poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Ostro kwaśna zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem / krewetkami - TOM KHA KAI / KUNG

       

            
                   Wiem, że powinienem zrobić to dawno i nie mam dla siebie usprawiedliwienia:). Prawdopodobnie najbardziej lubiana tajska zupa. Idealna zarówno na kaca jak i na przeziębienie. Przyrządzana w milionach różnych wersji i w Polsce i w Tajlandii. Zupa o niesamowitym zapachu i jeszcze lepszym smaku. Na „Targu Śniadaniowym” na którym się ostatnio wystawiałem moja TOM KHA KAI robiła furorę…  Tak jak wspomniałem zupa ta ma w Polsce milion twarzy i polecam spróbować ich wszystkich.. i tych z krewetkami i tych z kurczakiem, i tych na samym mleku kokosowym, i tych z dodatkiem wody, i tych z dodatkiem mleka krowiego. Na początek zupy spróbujcie w restauracji Jasumin przy metrze Stokłosy w Warszawie:) Dobra nie ma co odwlekać. Do roboty!  



Czas przyrządzenia 15 minut 
Czas gotowania 10 minut

Czego potrzebujemy: 

- 0,5 kg piersi z kurczaka, 
- 0,5 l mleczka kokosowego , 
- 3 szt. trawy cytrynowej,rozgniecionej 
- 30 ml sosu rybnego, 
- 3 łyżki cukru trzcinowego, 
- 2 limonki, 
- 4 liście limety kaffir, 
- Pęczek posiekanej kolendry sawtooth wymieszanej z kolendrą cilantro, 
- 4 cm galangalu, pokrojony w poprzek w niezbyt grube paski 
- 10 pochwiaków lub pieczarek (obranych, przekrojonych na pół), 
- 0,5 l bulionu z kurczaka lub skorupek z krewetek, 
- 3 czerwone papryczki chilli. 

Pochwiak

 Do garnka na zupę wlewamy bardzo mocno wytrząsane mleko kokosowe. Zaczynamy gotować na wolnym ogniu. Dodajemy bulion, galangal, trawę cytrynową, chilli. Gotujemy 5 minut. Dodajemy cukier, sos rybny, limonkę i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki lub pochwiaki oraz liście limety. Jeśli robimy zupę z kurczakiem należy go dodać 3-4 minuty przed zakończeniem gotowania… Krewetkom wystarczą niecałe 2 minuty tak żeby zrobiły się różowe:) Zupę na talerzu przyozdabiamy kolendrą. 

Kilka wskazówek:)

1. Polecam na koniec dodać do zupy zmielone w moździerzu zmielone ziarna kolendry.
2. Spróbujcie dodać na koniec mleka krowiego. Czy ten smak Wam pasuje?:)
3. Dodajcie na koniec gotowania liści tajskiej bazylii. Zaostrzy smak.
4. Warto część trawy cytrynowej posiekać na kawałki, aby można było jeść. Podobnie można pokroić w cienkie paski galangal.
5. Spróbujcie także z dodatkiem lekko podsmażonego drobno posiekanego czosnku i cebuli:P

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Jest pyszna:) Ja robie bez mleka i z krewetkami zamiast kurczaka:) super blog!

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście w przepisie wpisałem, że z kurczaka, ale zrobiłem z krewetkami jak widać na zdjęciu:DD dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysł! :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Sama spróbuje takiej zupki :)

    OdpowiedzUsuń

Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl