poniedziałek, 9 września 2013

Kurs kuchni tajskiej Street Food II stopnia w Masala Skład Bananów


Dnia 28 sierpnia miałem przyjemność uczestniczyć w kolejnym kursie kuchni tajskiej II stopnia w szkole kulinarnej Masala - Skład Bananów. Jest to miejsce w którym w świetnej atmosferze można nauczyć się wielu ciekawostek kulinarnych wybierając takie szkolenie jakie jest blisko Waszemu sercu. Szkolenie prowadziła Izabela Zielska, specjalistka kuchni tajskiej, guru, wielka fachura i po prostu sympatyczna osoba:) Zawsze ma w zanadrzu jakieś ciekawostki, których nie znajdziecie w książkach kulinarnych, dlatego polecam udać się na taki kurs do Składu Bananów. Po szkoleniu każdy otrzymał książeczkę z przepisami, informacjami o produktach i ciekawostkami dotyczącymi kuchni tajskiej autorstwa Izy. Bardzo przydatna minibaza wiedzy. Oto co przygotowaliśmy:



  • Gai Sateh - satayki z kurczaka
  • Moo Sateh - satayki z wieprzowiny
  • Goong Sateh - satayki z krewetek
  • tajskie dipy
  • Tum Plon La Mai - sałatka owocowa
  • Yellow Noodle Salad - sałatka z makaronu z prażonym ryżem i kolendrą
  • Haw Mok - kokilki z liści bananowca wypełnione curry rybnym gotowane na parze
  • Khao Soi Gai - zupa - curry z północnego regionu Tajlandii - Chiang Mai (w wersji "ulicznej")
  • Khaw Neaw Ma Maung - sticky rice z mango

 Większość potraw przygotowywałem już wcześniej. Największe wrażenie zrobiła na mnie sałatka z makaronu z prażonym ryżem i kolendrą. Na pewno zawita do mojego menu:) Poniżej kilka zdjęć.

Yellow Noodle Salad - sałatka z makaronu z prażonym ryżem i kolendrą

Tak wygląda Skład Bananów

A to właśnie szefowa kuchni i Haw Mok:)

Marynowanie Satay


i grillowanie Satayki

zupa z regionu Chiang Mai i sałatka owocowa

Khao Soi Gai

Mango Sticky Rice

http://www.masala.com.pl/

7 komentarzy:

  1. fajny pomysł
    wiem, że nikt nie lubi zostawiania linków do siebie, ale dzięki temu wszyscy możemy sie odnalężć mybeautyjoy.blogspot.co.uk u mnie kuchnia moda i uroda

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę bardzo fajnie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tajską kuchnię. Ciekawy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga
    PS obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł z tym kursem. Zawsze warto podnosić swoje umiejętności.

    OdpowiedzUsuń
  6. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam kuchnie tajską..zawłaszcza deres z mlekiem koksowym i kukurydzą

    OdpowiedzUsuń

Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl