poniedziałek, 9 września 2013

Kurs kuchni tajskiej Street Food II stopnia w Masala Skład Bananów


Dnia 28 sierpnia miałem przyjemność uczestniczyć w kolejnym kursie kuchni tajskiej II stopnia w szkole kulinarnej Masala - Skład Bananów. Jest to miejsce w którym w świetnej atmosferze można nauczyć się wielu ciekawostek kulinarnych wybierając takie szkolenie jakie jest blisko Waszemu sercu. Szkolenie prowadziła Izabela Zielska, specjalistka kuchni tajskiej, guru, wielka fachura i po prostu sympatyczna osoba:) Zawsze ma w zanadrzu jakieś ciekawostki, których nie znajdziecie w książkach kulinarnych, dlatego polecam udać się na taki kurs do Składu Bananów. Po szkoleniu każdy otrzymał książeczkę z przepisami, informacjami o produktach i ciekawostkami dotyczącymi kuchni tajskiej autorstwa Izy. Bardzo przydatna minibaza wiedzy. Oto co przygotowaliśmy:



  • Gai Sateh - satayki z kurczaka
  • Moo Sateh - satayki z wieprzowiny
  • Goong Sateh - satayki z krewetek
  • tajskie dipy
  • Tum Plon La Mai - sałatka owocowa
  • Yellow Noodle Salad - sałatka z makaronu z prażonym ryżem i kolendrą
  • Haw Mok - kokilki z liści bananowca wypełnione curry rybnym gotowane na parze
  • Khao Soi Gai - zupa - curry z północnego regionu Tajlandii - Chiang Mai (w wersji "ulicznej")
  • Khaw Neaw Ma Maung - sticky rice z mango

 Większość potraw przygotowywałem już wcześniej. Największe wrażenie zrobiła na mnie sałatka z makaronu z prażonym ryżem i kolendrą. Na pewno zawita do mojego menu:) Poniżej kilka zdjęć.

Yellow Noodle Salad - sałatka z makaronu z prażonym ryżem i kolendrą

Tak wygląda Skład Bananów

A to właśnie szefowa kuchni i Haw Mok:)

Marynowanie Satay


i grillowanie Satayki

zupa z regionu Chiang Mai i sałatka owocowa

Khao Soi Gai

Mango Sticky Rice

http://www.masala.com.pl/

5 komentarzy:

  1. fajny pomysł
    wiem, że nikt nie lubi zostawiania linków do siebie, ale dzięki temu wszyscy możemy sie odnalężć mybeautyjoy.blogspot.co.uk u mnie kuchnia moda i uroda

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę bardzo fajnie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tajską kuchnię. Ciekawy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z tym kursem. Zawsze warto podnosić swoje umiejętności.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kuchnie tajską..zawłaszcza deres z mlekiem koksowym i kukurydzą

    OdpowiedzUsuń

Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl